Categorie: Zeevis

         

Latijnse naam: Gadus Morhua

Engelse naam: Atlantic cod

Skrei is de benaming voor kabeljauw uit het Noorse Lofoten. Skrei is een winterkabeljauw. Skrei is afkomstig van het woord Skreid, dit betekent in het Noors ‘zwerver’. Skrei legt jaarlijks lange tochten af. Skrei is een verhaal apart, het is een seizoensproduct. Skrei is niet het gehele jaar verkrijgbaar, het seizoen is maar kort.

Skrei komt eenmaal per jaar, met grote getale trekkend vanuit de noordpoolcirkel, naar de iets warmere wateren van de Lofoten. Hoe komt dat? De Lofoten is een zeer voedselrijk gebied, met een kenmerkend hogere zeewatertemperatuur dan elders. Het klimaat is optimaal voor de Skrei. Deze Kabeljauw trekt naar de Lofoten om daar kuit te gaan schieten. Deze cyclus gebeurt meestal in de maand April, de vrouwelijke exemplaren zetten miljoenen eitjes af. Als de Skrei haar eitjes heeft afgezet moet deze vis weer aansterken. De Skrei voedt zich met garnalen, inktvis en makreel. Voedsel is in overvloed aanwezig in het zuivere water rondom de Lofoten. De Skrei kan daardoor snel herstellen en weer op kracht komen.

Skrei is meestal verkrijgbaar vanaf Januari tot eind Maart. Dit is echter geen vast gegeven, het kan wel eens verschillen, soms loopt deze periode een paar weken door. Aan het einde van het seizoen trekt de Skrei weer terug naar de Barentsz zee. Kenmerkend is het visvlees van de Skrei, deze is spierwit van kleur en de filet is stevig. De Skrei wordt speciaal gelabeld en de handelaar kan aantonen doormiddel van een herkomstverklaring waarop vermeld staat dat deze vis gevangen is in de Lofoten. De Noren exporteren de Skrei naar de betere visspecialist. Skrei is een kostbare Kabeljauw. De Noren houden ook een oude traditie in ere, zij verwerken de Skrei ook tot Stokvis en Klipvis. Wat is het verschil tussen beide soorten? Stokvis is in koude lucht gedroogde Kabeljauw. Klipvis is nat gezouten en gedroogde Kabeljauw, ook wel Bacalao genoemd.

clip_image002

20 januari

Reacties zijn gesloten.